Nuorten mielenterveyttä on vaalittava

Lasten ja nuorten kokema ahdistus ja mielenterveyden häiriöt ovat kasvaneet viime vuosina jopa hälyttävän korkeiksi. Viimeisimmästä kouluterveyskyselystä käy ilmi, että Ylöjärvellä ahdistusta koetaan jopa enemmän, kuin muualla maassa keskimäärin. Syyt ovat varmasti moninaisia eikä yhtä oikeaa ratkaisua niihin ole olemassa.

Mielenterveyden häiriöt ovat usein tabu vaikka joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Ainakin joka kymmenes suomalainen kokee elämänsä aikana ainakin yhden vakavan masennusjakson. Minulla niitä on ollut useita.

Muistan hyvin, kuinka oma sairauskierteeni alkoi jo nuorena. Olin noin 16-vuotias, kun ensi kerran jouduin sairaalahoitoon masennuksen ja itsetuhoisuuden vuoksi. Minulla meni lähes 15 vuotta ennen kuin aloin hyväksymään sairauteni ja pystyin keskustelemaan asiasta avoimemmin. Miksi sitten en voinut tehdä sitä aiemmin? Taisin pelätä ihmisten reaktiota sairauteeni tai etteivät ihmiset enää hyväksyisi minua sellaisena kuin olen.

Meidän tulisi kuitenkin yhteiskuntana näyttää, että myös mielenterveyden häiriöt ovat sairauksia siinä missä verenpainetauti tai diabetes. Kaikki nämä voivat hoitamattomina johtaa kuolemaan, eikä niiden hoidon merkitystä täten voida vähätellä. Meidän tulee entistä vahvemmin tarjota matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita sekä panostaa ennalta ehkäisevään työhön kotona, varhaiskasvatuksessa, oppilaitoksissa ja ihan missä vain ihmisen elinkaaren aikana.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *