Amisnäkökulmaa päätöksentekoon

Juuri valmistunut nuorten kuntavaaligallup kertoo nuorten olevan entistä kiinnostuneempia kuntavaaleista ja niissä äänestämisestä. Edellisten kuntavaalien aikaan äänestysaktiivisuus alle 30-vuotiaiden keskuudessa oli alle 40 %. Nyt hieman yli puolet vastanneista aikoo äänestää varmasti vaaleissa. Osa on kuitenkin kritisoinut tulosta ja osa ei usko nuorten äänestävän juurikaan vaaleissa.

Kyselyyn vastanneiden nuorten äänestysaktiivisuus näyttää nousevan sitä mukaa, mitä korkeamman koulutuksen on saanut. Lähes 70 % yliopistotutkinnon omaavista tai sitä opiskelevista kertoo äänestävänsä varmasti vaaleissa. Hienoa luettavaa. Ylioppilaistakin 55 % kertoo äänestävänsä varmasti. Tämäkin on hyvä lukema.

Ainut huolenaiheeni vastauksien perusteella on ammatillisen koulutuksen saaneet nuoret. Heistä vain 38 % aikoo äänestää varmasti vaaleissa. Mistä tämä voi johtua? Oma mielipiteeni on, että ammattikoululaisille ei anneta riittävästi tietoa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta tai ainakaan siinä määrin mitä esimerkiksi lukiossa annetaan.

Myös yhteiskunnan asenteissa on ajoittain ongelmaa, sillä puhuttaessa lukiolaisten ahdingosta opiskelumateriaalien kalleuden suhteen tai koronan vaikutuksista kirjoituksiin, sivuutetaan puolet ikäluokasta kokonaan. Myös ammattikoululaiset kokevat koulutuksen olevan kallista ja korona vaikeuttaa opiskelua ja harjoittelua siinä missä lukiolaisillakin.

Mielestäni puolueiden pitäisi päästä entistä paremmin kertomaan nuorille mahdollisuuksista, kun koulutusjärjestelmä sitä ei tee. Nuorilla on oikeus kuulla politiikasta ja puolueista sekä osallistua päätöksentekoon siinä missä muidenkin kansalaisten.

Nuoret ovat siis oikeasti kiinnostuneet yhteisistä asioista. Heille täytyy vain aktiivisesti antaa tietoa eri puolueista ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Kun nämä asiat ovat kunnossa, on meidän mahdollista aktivoida lisää nuoria äänestämään ja jopa asettumaan itse ehdokkaiksi. Erityisesti kaipaamme lisää amisnäkökulmaa päätöksentekoon.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *